måndag 17 maj 2010

Storebror.

Det är skitvarmt och grönt i björkarna. Frö sover och storebror har det lite kämpigt.
Mamman och pappan vaktar varje steg de tar och varje ord de säger, de vill inte göra fel...

Tog mig för att sy knappar i vit/blå randigt klänningstyg,
sånt man aldrig gör.
Sånt jag aldrig gör.
Sen åt vi middag med riktig mat, och sallad till,
och nu luktar fingrarna koriander.
Det kändes bättre så.

(Ni mammor och pappor, med eller utan barn, kunnig eller hjälpsam,
storebror har fått tillvaron upp och ner, nyfiken,
men arg också,
och ledsen lätt,
tipsa oss gärna.)


/Lina

5 kommentarer:

 1. Låt bror vara med! Han gör nog det han är bäst på, att vara bror. Man får inte vakta som förälder, bara akta. Akta dom små liven genom livet. Inte mycket kan gå fel om man bara finns och ser. Till deras behov. Jag fanns, såg behoven hos mina fyra. Trodde jag. Deras pappa såg sina behov i barnen. Vi delade på oss. Han gör ont än. Har fått ett barnbarn att akta. Som aktas och älskas som jag inte trodde var möjligt. Av mej, mormor, moster och morbröder. Akta dom små, då blir det bra!

  SvaraRadera
 2. hej sötis, kommer sååååååå ihåg detta fenomen, min kalle blev helt en annan och vi vill göra rätt...han fick mycket egen tid med oss var och en, sen fick han var med på allt, fick små uppgifter som att ta fram våtservetter, sätta på strumpor, sätta på mössan..
  lita på era inre röster, de är synkade med era barns små röster!
  må väl lina, varmkram lotten

  SvaraRadera
 3. Som icke-förälder har jag inga råd att komma med, men jag tycker det låter som att ni tänker klokt och jag vill tro att man kommer långt med det.
  När du har tid och ork att sitta vid datorn så har jag taggat dig på min blogg.

  SvaraRadera
 4. Behöv honom, på riktigt. Placera blöjorna så att han måste hjälpa dig att nå dem, ordna en "sopbil" för använda blöjor som ska köras till soppåsen, låt honom hitta nappen osv. Kom ihåg att tacka för hjälpen! Låt honom peta och leka med lillasyster som han vill, men visa hur man gör, igen och igen om det behövs, lillasyster tål mer än du tror. Spring inte upp genast lillasyster säger pip, om du är mitt i nåt med storebror, utan ta dig tid att avsluta om det är viktigt. Berätta både hur duktig han är som hjälper dig med lillasyster, och hur mycket mer han skrek/bajsade/sov när Han var liten! Så snart ni föräldrar tar det lugnt, lugnar hans värld sig igen! Kram.

  SvaraRadera
 5. Hej Lina!
  Fick också tätt mellan storebror och lillasyster (17 mån) och det har gått bra, men visst värkte hjärtat i början. Storebror slutade dagis så han har fått vara med hemma hela tiden, vet inte om det har hjälpt, att han slapp känna sig "undanknuffad". Nu är det ju inte alltid det går att göra så men jag tror som tidigare skribent att det är bra att involvera storasyskonet - det kan mer än man tror och det växer enormt genom att klara uppgifter! Och också att ta storasyskonet först om det är ledset. Det kommer gå fint! There is love in your home!/anna

  SvaraRadera